Quantcast
Channel: Business Cover
Viewing all articles
Browse latest Browse all 99

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae cer aducerea acasă a rezervelor de aur păstrate la Londra de BNR

$
0
0
Liviu DragneaLiviu Dragnea

Alături de Șerban Nicolae, Liviu Dragnea a depus la Senat un proiect de lege, care va dezbătut în regim de urgență, care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur de circa 103 tone pe care le deține.

Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României și adaugă la articolul 30 următorul aliniat:

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Cei doi inițiatori, susțin în expunerea de motive că, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispozițiilor legale se găsește în proporție de 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur BNR nu realizează niciun fel de venituri (…) ci dimpotrivă achită contravaloarea costurile de depozitare.

De asemenea, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară.

Cei doi propun și eliminarea termenului „internaționale” din sintagma „rezerve internaționale” din cuprinsul Capitolului VII Operațiuni cu aur și active externe în Legea privind Statutul BNR.

În fine, cei doi parlamentari ar vrea ca BNR să informeze „de îndată” Guvernul și Parlamentul în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor până la un nivel care ar periclita tranzacțiilor internaționale ale statului, precum și în cazurile în care diminuarea s-a produs, mecasnism deja existent în lege, dar fără termenul de îndată.

Repatrierea valutei pare a fi la modă

Repatrierea rezervelor pare tentantă printre statele lumii. În ultima perioadă, Olanda a repatriat peste 122 de tone din aurul ținut la New York, însă încă menține 69% din cele 612 tone în afara țării – la New York, Ottawa și Londra.

De asemenea, Germania a adus peste 530 de tone din plasamentele la New York și Paris în perioada 2013-2016, puțin peste o treime din rezervele totale de aur de 1.500 de tone. Până în 2020 banca centrală a Germaniei plănuia să mai țină 37% din rezervă la New York și 13% în Londra, iar restul de jumătate în Frankfurt.

Și banca centrală a Ungariei a anunțat, în primăvara anului trecut, că va aduce în țară întreaga rezervă de aur păstrată la Londra.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 99

Latest Images